Sekrety dobrej pizzy

Sekrety dobrej pizzySytuacja materialna sporej części mieszkańców naszego kraju jest na tyle dobra, że mogą sobie pozwolić na jadanie na mieście. Chętnie wybierane są nie tanie bary, ale dobre restauracje. Jaka kuchnia jest najbardziej popularne? Które dania jadamy bardzo chętnie?

Kuchnia włoska

Bardzo dużą popularnością cieszą się restauracje z kuchnią włoską. To bardzo różnorodna kuchnia, a  więc okazja, aby w restauracji, w której serwowane są dania kuchni włoskiej spróbować nowych smaków. Daniem często serwowanym we włoskich restauracjach jest risotto. Wielu Polaków ceni także smak ravioli czy tortellini czy spaghetti podawane z różnymi sosami. Daniem zamawianym bardzo często jest także pizza. Podawana jest ona w restauracjach na całym świecie.

Sekret dobrej pizzy

Sekretem dobrej pizzy jest nie tylko ciasto, ale także dobry ser i pomidory lub sos pomidorowy. W wielu restauracjach prowadzonych w Polsce przez właścicieli rodem z Włoch można zjeść pizzę na cieście bez dodatku drożdży. Jednak zdecydowanie częściej ciasto na pizzę jest drożdżowe. Taka pizza jest bardziej ciężka niż ta na cieście bez drożdży. Dlatego wybierając się na kolację z zamiarem zjedzenia pizzy warto szukać restauracji, w której pizza podawana jest na cieście składającym się tylko z mąki, odrobiny oliwy, wody i soli. Nie można też zapomnieć, że ciasto na drożdżach będzie najlepsze, gdy będzie miało czas wyrosnąć. W dobrych restauracjach z włoską kuchnią, ciasto na pizzę wyrasta czasem nawet kilkanaście godzin.

Najbardziej podstawowe rodzaje pizzy

Tradycyjna włoska pizza ma na wierzchu bardzo mało składników, rzadko przyrządza się ją używając więcej niż trzy składniki. W restauracjach z włoską kuchnią można zjeść między innymi najprostszą pizzę – margheritę. Składa się na nią ser mozzarella, pomidory i bazylia. Drugą tradycyjną pizzą jest prosciutto. Ta pizza pochodzi z północnych rejonów Włoch, których specjalnością jest ta słynna na całym świecie szynka. Jeszcze bardziej prosta jest pizza marinara z pomidorami, czosnkiem i oregano.

Przeczytaj również:

Zostaw komentarz