Z miłości do włoskiej kuchni

Z miłości do włoskiej kuchniCoraz częściej chodzimy do restauracji. Lubimy poznawać nowe smaki lub oddawać się kulinarnym wspomnieniom. Ponieważ bardzo chętnie spędzamy urlop we Włoszech, wracamy do poznanych tam smaków w restauracjach z włoską kuchnią. Jakie dania wybieramy najczęściej?

Zdecydowanie najczęściej wybieramy pizzę. Ale to bardzo proste danie może mieć bardzo wiele wariantów. Chętnie zamawiamy tradycyjną pizzę Neapolitana. Są jednak i tacy, którzy chętnie zamawiają Calzone. To sporych rozmiarów pieróg, który przygotowywany jest z takiego samego ciasta, jak pizza. Często jako farsz używane są także takie same składniki, jak do tradycyjnej pizzy.

Wspaniałą ucztą smakową dla amatorów pizzy jest pizza przygotowana na wzór sycylijskiej. To idealna pizza dla amatorów pizzy na grubym cieście. Wiele osób może być zaskoczonych, gdy zamówi tę pizzę po raz pierwszy. Większość z nas jest bowiem przekonanych, że pizza musi być okrągła. Okazuje się jednak, że na Sycylii spód pizzy jest prostokątny. Jakie dodatki znajdziemy w sycylijskiej pizzy? Cebulę, anchois, ser caciocavalloy i oregano.

Pizza jest daniem bardzo prostym, które nigdy się nie znudzi, gdyż można na niej za każdym razem umieścić inne dodatki. Dziś możemy więc zjeść pizzę z kiełbasą, innym razem z warzywami, a jeszcze innym pizzę Bianca, w której nie ma sosu pomidorowego. Ale pizza Bianca każdego dnia może smakować inaczej; dziś możemy ją zamówić z sosem beszamelowym, a następnego dnia bez dodatku sosu. Pizza Bianca ma również wielu zwolenników, są wśród nich nie tylko ci, którzy nie lubią pomidorów.

W każdym z regionów Włoch przygotowuje się pizzę z różnymi dodatkami. Podobnie jest w restauracjach w naszym kraju. Jest tak wiele wersji pizzy, że niemal każdego dnia można jeść inną. Nic więc dziwnego, że często pizza jest bardziej popularna niż dania z makaronu. Pizza już dawno przestała być skromnym plackiem z czosnkiem i oliwą, które jedli wieku temu biedni mieszkańcy Kampanii. Jedząc pizzę nie należy się spieszyć, wtedy można docenić jej smak.

Przeczytaj również:

Zostaw komentarz