Zanim zamówisz pizzę

Zanim zamówisz pizzęPizza – danie z włoskiej kuchni – gości niezwykle często na stołach mieszkańców całego świata, także na polskich stołach. W większości sklepów dostaniemy kilka rodzajów mrożonej pizzy, wciąż także wiele osób postanawia otworzyć własną pizzerię. Pizza jest daniem lubianym przez wszystkich, należy do najczęściej zamawianych dań na wynos. Przyjrzyjmy się więc temu daniu bliżej.

O historii i rodzajach pizzy

Oryginale receptury każą przygotowywać pizzę z ciasta na makaron, które po rozwałkowaniu jest posypywane ziołami i serem, a następnie pieczone w piecu. Taka pizza to jednak dzisiaj rzadkość. Najczęściej przygotowuje się ją na cieście drożdżowym. Na takim właśnie cieście została przygotowana pizza dla królowej Włoch – Małgorzaty. Wśród włoskiej pizzy wyróżnia się kilka rodzajów. Obok neapolitańskiej, której przykładem jest pizza Margherita, znana jest także pizza sycylijska, biała i Lazio. Pizza neapolitańska jest okrągła, sycylijska jest prostokątna. Do pizzy białej nie dodaje się soku pomidorowego, dlatego ma biały kolor.

Warianty pizzy

Jest ich mnóstwo, na wierzchu mogą znaleźć się bardzo różne dodatki: owoce morza, pieczarki, kukurydza, papryka, ananasy. Często pół pizzy jest z innymi dodatkami, a pół z innymi. Odtworzenie oryginalnych receptur na włoską pizzę w domowych warunkach może być trudne. Stąd też wiele osób rezygnuje z przygotowania pizzy w domu. Gdy mają ochotę na to danie wybierają rozwiązanie bardziej komfortowe i mniej pracochłonne: składają zamówienie na pizze z dostawą. Zamówienia można składać w większości pizzerii przez internet. To rozwiązanie korzystne, gdy nie chce nam się wychodzić z domu, bo na przykład pada ulewny deszcz. Zamówienia na pizzę przez internet to usługa, która dostępna jest w coraz większej ilości pizzerii.

Pizza jest daniem, które bardzo przypadło do gustu Polakom. Można ją zjeść nie wychodząc z domu: wystarczy złożyć zamówienie przez internet, a świeża, pachnąca pizza zostanie dowieziona błyskawicznie pod wskazany przez nas adres.

Przeczytaj również:

Zostaw komentarz