Jak zmieniała się pizza.

Chrupiący placek z mąki, aromatyczny sos z dojrzałych pomidorów, najlepiej pellati oraz ciągnący się ser mozarella. Pizza. Doskonała na obiad i jako przekąska, serwowana zarówno w eleganckich restauracjach, jak i królowa fast i street food’u. Jesli prześledzimy rankingi platform służących dostawie jedzenia, także króluje tam pizza. Zakopane, warszawa czy Kroków na imprezę, na lunch czy na domowy niedzielny obiad chętnie zamawiamy pizzę. Pozornie własnie prostota kompozycji, jak i samego spożywania-pizzę wypada jeść rękoma, siedząc przed telewizorem oraz uniwersalność są głównymi przyczynami tego sukcesu. Ale pizza pizzy nierówna i jak wiele pizzerii i pizzaiolo, tak wiele jest też rodzajów pizzy.

Pizza tyje w drodze do Ameryki.

Współcześnie wyróżniamy dwa główne typy pizzy-w stylu włoskim i w stylu amerykańskim. Oba style są jednak dziełem włochów. Klasyczna włoska pizza przyszła do Italii ze starożytnej Grecji. Wypiekano tam placki z mąki, na naturalnym zakwasie z dodatkiem oliwy z oliwek oraz ziół. Rzymianie po podbiciu Grecji przywłaszczyli sobie także ów placek nadając mu miano foccaci. Foccacia, starsza siostra pizzy to do dziś serwowana w pizzeriach przekąska lub starter, który warto spróbować. W wersji rzymskiej cieniutka i chrupiąca, w wersji z Genui gruba na dwa palce, puszysta i doprawiona rozmarynem często podawana w towarzystwie pesto i sardeli, a także foccacia z miasta Recco (Liguria), czyli dwa cienkie placki przełożone cienką warstwą sera. Inna wariacja jest foccacia z Bari, czyli ciasto chlebowe, ale z dodatkiem ziemniaków posmarowane sowicie oliwą z oliwek i obłożone świeżymi pomidorami i oliwkami. Kiedy do Włoch w XVII wieku dotarły pomidory foccacia dostała aromatyczny sos pomidorowy, ser i zioła i stała się pełnowartościową pizzą. Cienka, chrupiąca pizza, przygotowywana na zakwasie chlebowym, a potem na dużo prostszych w obsłudze drożdżach, wraz z włoskimi emigrantami trafia do Stanów Zjednoczonych. Okazuje się jednak, że na amerykańskie podniebienia jest zbyt uboga i tak placek zaczyna być coraz wyższy i bardziej puszysty, natomiast klasyczna włoska ilość dodatków, maksymalnie trzy, podwaja się, a nawet potraja.

Więcej na https://www.pizzadominium.pl/lokale/zakopane-krupowki

Przeczytaj również:

Leave a Comment